The pavilion harnesses the environmental qualities of the site to embody the university’s aspirations for a collaborative space imbued with nature.

Images

THE PAVILION PROVIDES A DEDICATED SPACE FOR STUDENTS TO GATHER AND EXCHANGE IDEAS

THE PAVILION HARNESSES ENVIRONMENTAL CONDITIONS

THE PAVILION'S MATERIALITY CREATES AN ATTRACTIVE GATHERING PLACE

THE PAVILION IS SITED AT A KEY CIRCULATION POINT WITHIN THE CAMPUS

THE PAVILION AT NIGHT

Video

TREES AND SKY ARE EMBEDDED WITHIN THE PAVILION CEILING

Description

Located along what had been the campus edge, now becoming the heart of its commons and accessible to all, JCDA was asked to create a needed site for informal gathering and interaction. The Harvard Business School Schwartz Pavilion provides both the physical infrastructure required while embodying the school’s culture and identity.

Strategically oriented within Reed Hilderbrand’s landscape design, JCDA’s pavilion features overlapping canopies to both articulate the site and to leverage solar gain and shading, maximizing use of the structure through the seasons. The pavilion’s vertical surfaces are strategically operable to adapt to the needs for shelter or air, while all the pavilion’s surfaces balance light-responsive levels of transparency, diffusion and reflection, extending the surrounding trees and landscape into the structure’s materiality.

A beacon within the landscape that merges the activity of the natural landscape with that of the occupants, the pavilion provides shelter, access to WIFI and electricity at all hours. The project has created an open, inclusive place that has been embraced by students, faculty, alumni and the local community., particularly in response to the pandemic.

Architect: Architecture Operations DPC
Landscape Architect: Reed Hilderbrand
Client: Harvard Business School