The window view is recast in the form of shadows and serially projected images revealing a world apart.

Images

DIRECT MORNING SUN GENERATES THE GREATEST NUMBER OF PHENOMENA

EXTERIOR VIEW OF THE WINDOW

DETAIL OF THE LAYERED LENSED IMAGING, SHADOWS AND PINHOLE PROJECTIONS

DETAIL SHOWING THE WINDOWS DYNAMIC RESPONSE TO VARYING LIGHT CONDITIONS

Description

The architect responded to the client’s desire for a calm and secluded residence in a densely populated neighborhood by significantly re-grading the site, thereby establishing a ground plane for the house that would selectively frame views, especially of an adjacent lake. One window on a staircase leading up to the second floor promised views of light filtering through the trees but was blocked by the neighboring property. Commissioned by the client, JCDA saw an opportunity to transform the experience and expectation of a window view.

The Periscope Window selectively reveals tree shadows layered with upside down pinhole and lensed projections of trees and sky, some of which are reverted by mirrors. Located in the stairway of a private residence, the window faces the property line a few feet away. The property line is delineated by a fence and the neighboring building occupies a large portion of the window’s sight lines. The Periscope Window redefines the singular idea of the window, as prescribed by its frame, and instead extracts light that exists in the environment well beyond the window frame’s limit. The result is a highly responsive and richly textured layering of variously scaled phenomena which dynamically represent the depth of information found in light.


Client: Private
Architect: VJAA