The “Threshold” creates a luminous and ephemeral landmark that elucidates the cyclical nature of water.

Images

VISITORS TO THE OLYMPIC PARK TRAVERSING THE LUMINOUS THRESHOLD

AERIAL VIEW OF THE LUMINOUS THRESHOLD
 

VIEW ALONG THE MASTS

DETAIL OF THE MISTING SYSTEM

MIST AND REFLECTED BEAM OF LIGHT
 

INSTALLATION OF THE GIMBALLED HELIOSTAT REFLECTOR

SECTION DIAGRAM

Description

The Luminous Threshold was designed to define the entry gateway into the Olympic Complex in Homebush Bay. This suburb of Sydney, New South Wales, Australia was reclaimed from industrial use for the 2000 Summer Olympic Games.  The work is a threshold of light that perpendicularly crosses the northern entry road/bridge to the park and is sited parallel to an existing stream flowing through a mangrove-lined embankment.  A sequence of five 23m high masts each topped with a stainless steel misting armature present an ever changing display of light visible as one approaches and leaves the park.

A mirror system, consisting of a set of 9 dichroic glass mirrors gimbaled atop a sixth mast, is controlled by a heliostat computer programmed to follow the sun’s path throughout the day. As a result the mirror consistently reflects the sun along the axis that intersects the mist from the misting masts. The dichroic filter on the mirrors reflect golden yellow light through the clouds of mist presenting an animated display.

By focusing on the ordering and changing nature of light as it intersects mist, the “Threshold” creates a luminous and ephemeral landmark that elucidates the cyclical nature of water evaporation and condensation in the atmosphere and the phenomena of light interfering with those water particles to create such effects as rainbows and other atmospheric phenomena. The “Luminous Threshold” manifests the transformation from industrial landscape into Olympic Park.

 

Client: Olympic Coordination Authority
Architect: Hargreaves Associates
Engineer: Wilde & Woolard Pacific