Transferring technology used in the industrial filtration industry, JCDA’s railing outlines the pier’s curvilinear shape with light.

Images

THE PARK'S CURVILINEAR SHAPE IS IMBUED WITH A TACTILE QUALITY
 

THE RAILING SYSTEM ADAPTS TO THE PARK'S PLAN

THE WELDED SPIRAL TUBES COMFORTABLY DISTRIBUTE THE LED LIGHT

THE LUMINOUS RAILING'S PROVIDES AN INSTANTANEOUS SENSE OF WAYFINDING

THE SOFT EVEN DISTRIBUTION OF LIGHT PROTECTS ACCESS TO THE PARK'S VIEWS

THE UNBUILT VOLLEYBALL COURT ENCLOSURE MERGES STRUCTURE, FORM AND LIGHTING WITH A MAXIMUM OF TRANSPARENCY

AERIAL VIEW OF THE COMPLETED PARK

Video

VIDEO BY DAVID SUNDBERG OF THE LUMINOUS EDGE THROUGH THE DAY AND NIGHT

Description

The pier, and JCDA’s role with Michael Van Valkenburgh and Associates in its design, aims to return the area to its pre-industrial 19th century function, which was an escape from the city to a natural environment. 

The outer area of the pier is oriented to family and adult activities and for these elements JCDA created an outward looking program – to design and engineer an integrated LED lighting handrail system that circumnavigates the pier to produce a luminous and tactile perimeter of the pier.

Transferring technology used in the industrial filtration industry, JCDA designed a welded spiral wire tube whose automated manufacture is cost-efficient and accommodates the curves demanded by the pier’s curvilinear shape. The open texture of the stainless steel tube is soft to the touch and contains integrated LED lighting.

Stainless steel castings with pivot points connect the tubes to the stanchions in such a way as to accommodate various radii for easy installation and maintenance of the railing. Illuminating the path, the railings’ integrated LED downlights also project a ribbon of light in the water.

Though unbuilt, JCDA designed a volleyball enclosure using a cable-net system to utilize the benefits of the structure and to highlight the pier’s setting.  Its structure and materials evoke the site’s industrial and nautical history while its form suggests an enduring relationship between nature and the man-made environment.

 

Client: City of Hoboken
Architect: Michael Van Valkenburgh and Associates
Engineer: SOM Structure