Enclosing Berlin’s German Foreign Ministry courtyard, this integrated artwork consisting of a cable-net wall and truss supported roof carefully calibrates light qualities and distribution to support the desire for a high degree of public comfort and allure within the historic context of the Werderstraße.

Images

VIEW INTO THE COURTYARD FROM THE STREET

THE FACADE'S SPECIAL COATINGS LAYER REFLECTED AND TRANSMITTED VIEWS

THE FACADE AND ROOF FUNCTION AS BOTH A DAYLIGHTING AND PHENOMENAL DEVICE

THE ROOF BEAMS AND CABLE-NET FACADE REDIRECT LIGHT INTO THE NORTH FACING COURTYARD

THE CABLE-NET'S  HORIZONTAL CABLE ARE OFFSET AND SUPPORT COATED GLASS BLADES THAT EXTEND THE VISUAL DEPTH OF THE THRESHOLD

EMBODYING LIGHT WITHIN THE BUILDING THRESHOLD

Description

For the Lichthof, James Carpenter Design Associates designed a curtain wall that layers imagery embodying the rich architectural history of the Werderstraße. The Lichthof is the primary public space for the German Foreign Office in Berlin. Conceived by the architects, Müller Reimann Architekten, as a lightfilled courtyard atrium with a glazed roof and façade onto Werderstraße, it serves as an orientation space for the public that enters the building, and as a symbolic space through which the public sees into the workings of the institution and the institution sees out to the public it is serving.

The design of the façade and roof environmentally manages such a large volume, evenly distributing light into the north facing courtyard and mitigating shadows that would obscure views into the courtyard.

 

 

Client: German Foreign Ministry
Architect: Müller Reimann Architekten