A sense of the site’s forested waterfalls is transposed into and through the building, creating a cohesive urban place for Dallas citizens to relax.

Images

THE DAN KILEY LANDSCAPE AND IM PEI ARCHITECTURE DEFINED OUR APPROACH

THE PLAN REALIZES THE CONCEPTUAL INTENT OF THE ORIGINAL DESIGN

A NEW TRANSPARENT PLANE REVEALS A WATERFALL-LIKE PLANE OF CAST GLASS

THE CAST GLASS PLANE FRAMES CIRCULATION THROUGH THE BUILDING

THE CIVIC SPACE OF THE STREET AND LOBBY ARE MORE FULLY INTEGRATED

THE LOBBY EXTENDS DAN KILEY'S SENSORY LANDSCAPE INTO AND THROUGH THE ARCHITECTURE

THE PUBLIC SPACE OF THE LOBBY EMBODIES THE SENSE OF A FORESTED WATERFALL

Description

The renewal of the Office Tower Public Spaces was based upon several goals; creating a clear visual and physical link between the Entry Plaza and Garden along North Field Street through the Tower Lobbies to the Garden at the Eastside of the Tower, maximizing natural light throughout the Public Spaces, and increasing the presence of the Public Spaces facing the Street and the Garden.  In order to achieve these goals, the existing mezzanines were removed from the Lobbies to emphasize the monumentality of the 28’ tall Lobbies and maximize the penetration of natural light.  The existing Lobby enclosure walls were placed with new mullion-less glass walls consisting of 28’ tall high x 10’ wide glass panels creating an almost seamless visual connection between the Tower Lobbies and the Garden.  The existing palette of dark stone and brass trim of the Lobby interior was replaced with a palette of clear and diffuse glass, white stone, and white walls with satin-finish stainless steel and rich wood accents creating a light-filled environment that is an open and welcoming ‘porch’ between the Tower and the Garden.

A defining feature of the Office Tower public spaces are the monumental cast glass walls that line the elevator cores facing the Garden.  The 27’ tall glass pillars were cast in Oakland, California from ultra-clear glass and are mounted in front of a diffuse reflective glass wall creating a luminous focus to the public spaces.  Careful use of artificial light complements the natural light embodied in the glass.  The specific casting process for each 10’ high glass casting created a unique wave-like feathering pattern on the glass; a recall of the themes of water and fauna established by the Garden. Creating an uncommon public space for Dallas, the re-imagined Public Spaces for Fountain Place complements and reinforces the original landmark design creating a seamless marriage between the abstract late modern geometry of the I.M. Pei Tower to the verdant limpid watery oasis of Dan Kiley’s Garden.

Architect: Gensler