Volumetric light embodied within architecture clarifies the student center entry and West Campus circulation.

Images

ENTRY EMBODIES VOLUMETRIC LIGHT

LIGHT AS PRIMARY CONCEPT

BRYAN CENTER ENTRY AND PRIMARY CIRCULATION

MATERIALITY OF ENTRY DAY TO NIGHT

INTERIOR VIEW

Description

James Carpenter Design Associates’ design concept for the Bryan Center Entry Additions draws on the planning work and the design principles established by JCDA, Architecture Operations and Reed Hilderbrand and other key participants for the revitalized West Campus.

With one built so far, the entry volumes for the Bryan Center were strategically conceived to reinforce the two primary plaza level entrance points. The increased vertical scale provides greater visibility from the district circulation paths. The architectural material selections of steel and glass help establish a link between the Bryan Center and the other new contemporary additions and elements planned for the West Union District.

The sidewalls of etched glass and diffused reflective metal of the completed Bryan Center Entry creates atmospheric and dynamic reflections of the surrounding natural environment and helps expand the threshold between the natural exterior landscape and the built interior environments. Day and night, the light responsive surfaces of the sidewalls abstract and re-present the daily and seasonal changes of sky color, atmosphere, and light signalling the twenty four hour operations of the Bryan Center.